Categories
Zdravlje

Svemoguća biljka kantarion obavezni deo kućne apoteke

Gotovo svako ima svoju kućnu apoteku u kojoj se pored lekova nalaze i neki preparati koji su prirodni, odnosno narodni. Iako je ekspanzija farmaceutskih proizvoda sve upornija, ni alternativne metode nisu nikako zapostavljene.

Naprotiv, ljudi se prirodnim medikamentima sve više okreću, odnosno sve im se više vraćaju. I najčešće je tu reč o biljkama, odnosno čajevima, ekstraktima i slično. Jedna od biljaka koja je uvek bila obavezna na listi onoga što držimo u kući jeste kantarion. 

Pročitajte više o kantarionu i razlozima njegove neprekidne popularnosti

Mnogima će ulje kantariona biti asocijacija na detinjstvo – bilo zbog bake koja je deci svaku povredu na koži lečila njime, ili zbog njegovog mirisa na plaži – jer se  nekada koristilo za sunčanje, kada zaštitne kreme i nisu bile toliko popularne.

Iako je to možda prvo na šta pomislimo, tj. koliko je kantarion blagotvoran za kožu, to nije jedino po čemu je on poznat i za šta se ponekad koristi. Pročitajte više o kantarionu i tome koje su sve njegove blagodeti, ali i koliko oprezni moramo da budemo kada ga upotrebljavamo.  

Spoljašnja i unutrašnja upotreba

Kod mnogih biljaka, pa i kod kantariona, razlikuje se  u kojim se situacijama upotrebljavaju, odnosno da li su za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu. Naime, neke biljke se ne smeju koristiti za pravljenje čajeva, ali se zato mogu nanositi na kožu. Kod kantariona, to zavisi od oboljenja koje je u pitanju.

Kantarion se koristi za regeneraciju kože kada su u pitanju posekotine, opekotine, odnosno kao antiseptik kod takvih povreda. Kao čaj se koristi za lečenje bolesti jetre, želuca i creva, ali i u lečenju depresije. Kako je depresija stanje koje je je u moderno doba sve zastupljenije, njegova upotreba postaje sve aktuelnija. 

Upotreba kantariona kroz istoriju

Znamo da su mnoge biljke poznate još iz doba antike, i da upotreba nekih od njih datira još s početka nove ere, odnosno iz doba Hipokrata. Tada se koristila kao diuretik, odnosno u sprečavanju zatvora, i naravno, u razne ritualne svrhe protiv zlih sila. U našoj tradiciji, gde se njegova upotreba beleži od najranijih dana, bio je poznat kao sveta biljka.

Za kantarion, u narodu poznat i kao gospina trava, vezuje se priča da je posebna lekovita svojstva imao ako se bere na određeni dan u godini, te da su bilo organizovane svetkovine povodom kosidbe i njegove pripreme za suženje i skladištenje. Od početka njegove upotrebe poznata je njegova uspešnost u lečenju depresije i anksioznosti. 

Šta to kantarion ima pa je dobar protiv psiholoških problema

Lekovita svojstva kantariona u lečenju psiholoških poremećaja kao što su depresija i anksioznost utiču na to da se kod čoveka poveća nivo serotonina, odnosno hormona sreće. Za te svrhe se koristi čaj ili ulje kantariona, pa čak i za prevenciju takvih stanja ukoliko su se primetili sklonosti. Emotivno i psihičko zdravlje je danas sve teže sačuvati, a najbolje je preduprediti sve te probleme prirodnim sastojcima. 

Kantarion kao saveznik žena u menopauzi

Menopauza je stanje koje svaka žena pre ili kasnije iskusi, i ona se podnosi na različite načine, sve u zavisnosti od toga koliko su joj jaki simptomi. Ono što se za nju posebno vezuje jesu valunge, česte i nagle promene raspoloženja, kao i nesanica i sklonost ka depresiji. Zato se uspeh kantariona u lečenju depresije i anksioznosti prirodno nadovezuje na njegovu ulogu u borbi protiv iscrpljujućih simptoma menopauze.

Takođe, kantarion se pokazao kao delotvoran za predmenstrualni sindrom, odnosno bolne menstruacije. U te svrhe se uzima čaj, ali i tablete koje sadrže kantarion. Takođe, za reproduktivno zdravlje žene, dostupne su i vaginalete na prirodnoj bazi kantariona, koji deluju protivupalno i dobro ih je koristiti preventivno, s vremena na vreme. 

Ulje kantariona kao melem za kožu , kosu i nokte

Spoljašnja upotreba kantariona najviše se vezuje za njegovu ulogu u lečenju oštećenja kože, i to u obliku ulja. Takođe, dokazano je da ima veliku ulogu u zdravlju kose, pošto utiče na zdravlje kože glave, koja je i odgovorna za lepu, bujnu i zdravu kosu. Naime, kantarion je izuzetno dobar za masnu kožu, i onu koja se peruta, odličan je za hidrataciju kože, i pomaže da koža manje luči sebum. Zato su i svi preparati na bazi kantariona preporučljivi za osobe sa masnom kožom lica sklonoj bubuljicama, jer imaju i antibakterijska i antiinflamatorna dejstva. 

Oprez prilikom upotrebe

I kod prirodnih preparata, kao što su oni na bazi kantariona, treba voditi računa kako se upotrebljavaju, i posavetovati se sa lekarom i farmaceutom – jer može imati kontraindikacije ako se koristi sa nekim drugim lekovima. Deci i trudnicama i doiljama se ne preporučuje, a poseban oprez onima koji piju lekove za neke bolesti, a dužina njegove upotrebe treba biti ograničena.