Categories
Zdravlje

Kako se pravilno pripremiti za laboratorijske analize, ovo morate da znate pre vađenja krvi

Svako od nas je makar jednom u životu morao da radi analize iz krvi, makar samo zbog najobičnijeg gripa ili prehlade. 

Ono što mnoge buni pred vađenje krvi ili rađenje nekih drugih analiza jeste pitanje kako treba da se spreme za to. Da li pred svaku analizu ne smeju da jedu i u koje vreme bi trebalo da vade krv.

Doktori koji nas upućuju na ove analize u većini slučajeva nam zbog brzine ili nekih drugih razloga ne daju dovoljno informacija o pripremi, pa onda moramo sami da se dovijamo da bismo došli do proverenih informacija da bi nam rezultati analiza bili što tačniji.

Laboratorije u Beogradu imaju uputstva za pripremu na sajtu

Kada su u pitanju privatne laboratorije Beograd je grad sa najvećim brojem istih. U svakom naselju postoji makar po jedna mini laboratorija gde se može izvaditi krv ili ostaviti uzorak na analizu. Ono što je interesantno je da skoro sve one imaju svoj sajt na kojem se mogu neophodne informacije vezane za pripremu za davanje uzoraka na analizu. 

Osim ovih korisnih informacija koje se mogu naći na sajtu, skoro sve privatne laboratorije u Beogradu su u mogućnosti da većinu analiza iz krvi i mokraće završe u roku od samo par sati, osim ukoliko određena analiza ne zahteva dužu obradu uzorka ili sejanje kulture. Osim što su rezultati analiza gotovi kroz samo par sati, najveća prednost je to što pacijent ne mora fizički otići po njih. Dovoljno je samo da ostavi mail adresu u laboratoriji i da kaže da želi da mu se proslede rezultati. 

Ovo je, veliko olakšanje svima, pogotovo stanovnicima prestonice. Svi znaju da za odlazak bilo gde, pa i do laboratorije može da bude prava noćna mora, pogotovo u toku špica nakon radnog vremena, kada svako ko radi, zapravo može i mora da ode po rezultate. Na ovaj način se drastično štedi vreme.

Hrana pre vađenja krvi

Sve privatne laboratorije u Beogradu, ali i u ostatku Srbije imaju uputstva za vađenje krvi za određene analize. Činjenica je da gotovo svi nepogrešivo misle da se pre vađenja krvi za bilo koju analizu ne sme jesti niti piti voda. U suštini, ne bi trebalo da jedete ukoliko radite osnovne analize krvnu sliku sa biohemijom i to zbog parametara kao što su nivo šećera u krvi ili holesterol i trigliceridi. Za ove analize se preporučuje da ne jedete od 10 do 12 sati pre odlaska u laboratoriju kako biste dobili što preciznije rezultate. 

Osim za ove „opšte“ analize, ne bi trebalo da jedete ni ako je potrebno da merite nivo nekog minerala ili vitamina u organizmu. Na primer, ako treba da proverite nivo gvožđa u krvi svakako se ne preporučuje da pre toga doručkujete. 

Ukoliko treba da vadite krv kako biste proverili nivo hormona, onda nema potrebe da se uzdržavate od hrane – osim ako nije reč o insulinu. Ako imate insulinsku rezistenciju onda ste već radili OGTT test i sada redovno proveravate jutarnji nivo glukoze i insulina u krvi, znate da ne smete jesti ništa makar 12 sati ranije. 

Lekovi i vađenje krvi

Pitanje da li piti lekove pre vađenja krvi često izaziva nedoumice među pacijentima. Opšta praksa je da se, ukoliko nije drugačije preporučeno od strane lekara, lekovi ne prekidaju pre rutinskog vađenja krvi. Međutim, postoje određene situacije kada je važno konsultovati se sa lekarom ili medicinskim osobljem.

Na primer, neki lekovi mogu uticati na rezultate laboratorijskih testova, pa bi prekid njihove upotrebe mogao biti neophodan pre vađenja krvi. Ukoliko postoji bilo kakva nedoumica ili zabrinutost u vezi sa uzimanjem lekova i vađenjem krvi, najbolje je konsultovati se sa kvalifikovanim medicinskim osobljem kako bi se obezbedila adekvatna briga i priprema.

Analiza urina u laboratoriji

Analiza urina u laboratoriji je ključni dijagnostički alat koji omogućava lekarima da procene zdravlje pacijenta i identifikuju moguće medicinske probleme. Ova analiza uključuje procenu različitih parametara urina, uključujući prisustvo proteina, glukoze, ketona, krvnih ćelija i drugih supstanci koje mogu biti znak bolesti ili nepravilnosti.

Pored toga, laboratorijska analiza urina može pružiti informacije o funkciji bubrega, prisustvu infekcija ili upalnih procesa u urinarnom traktu, kao i moguće metaboličke poremećaje. Tačni rezultati analize urina su od suštinskog značaja za postavljanje tačne dijagnoze i planiranje odgovarajućeg lečenja, stoga je važno da se ova procedura izvrši u laboratoriji pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja.

Ukoliko Vas je lekar uputio na to da treba da uradite analizu urina treba da znate da Vam ni jedna privatna, a ni državna laboratorija niti bilo gde drugo, neće prihvatiti uzorak donet u bilo kojoj bočici, već će insistirati na tome da bude u specijalnoj, sterilisanoj i samo za to namenjenoj bočici koja se kupuje u apoteci. Pošto se na analizu daje prvi jutarnji uzorak urina savetujemo Vam da bočicu kupite dan ranije.