Categories
Uncategorized Zdravlje

Kako se održavaju mašinice za šišanje? Uradite ovo i trajaće Vam godinama

Mašinice za šišanje su izuzetno koristan uređaj koji je, osim u frizerskim salonima, sve više u kućnoj upotrebi. Izuzetno su jednostavne za korišćenje i baš zbog toga mnoge osobe koje nisu frizeri, uz malo vežbe, mogu da ih koriste za održavanje jednostavnijih frizura. Zbog toga, sve više osoba koje vole ili iz nekog razloga, na primer profesije (vojnici, policajci, neki sportisti) moraju da imaju kratku jednostavnu frizuru kupuje mašinice za kućnu upotrebu.

Kada se pogleda na duže staze, ulaganje u mašinicu za šišanje je prilično isplativa investicija, jer će Vas spasiti od odlazaka kod frizera na dve ili tri nedelje i sačuvati Vam mnogo vremena i novca, a uvek ćete imati urednu frizuru.

Održavanje mašinica

Da bi mašinice za šišanje trajale godinama i da ne bi nakon šišanja dolazilo do iritacija kože glave, koje zapravo mogu da naprave ozbiljne probleme, potrebno ih je redovno održavati. Osim što može da izazove iritacije, mašinica koja nije adekvatno očišćena i ima zaostalih dlaka u sečivu, može ozbiljno da čupa tokom narednog šišanja.

Dakle, da bi mašinica bila čista i lepo radila neophodno je čistiti je nakon svakog korišćenja. Dlake se moraju očistiti sa sečiva posebnom četkicom koja dolazi u pakovanju sa njom. Zatim je potrebno otvoriti mašinicu i očistiti ostatak dlaka. 

Sledeći korak mnogi izbegavaju jer im deluje kao gubljenje vremena, ali je neophodno preduzeti ga ukoliko je mašinica mnogo zaprljana, kako ne bi došlo do širenja bakterija, pogotovo u frizerskim salonima gde se mašinice koriste po nekoliko sati dnevno. Dakle, neophodno je sečiva oprati u posebnom rastvoru. Preporučuje se upotreba rastvora koji ubijaju bakterije i gljivice i sprečavaju koroziju. Ukoliko na ovaj način redovno održavate mašinice za šišanje trajaće Vam godinama i nećete morati da menjate sečiva (ukoliko uopšte postoji ta opcija na modelu koji imate). Umesto svakodnevnog pranja u ovoj vrsti rastvora mnogi frizeri sečivo prskaju alkoholom između dva šišanja kako bi izbegli širenje infekcija u salonu. Povremeno, sečivo treba tretirati i posebnim uljem.

Saveti za kupovinu mašinice za šišanje

Ukoliko još uvek nemate mašinicu, a želite sebi da pojednostavite održavanje frizure i spasite se odlazaka kod frizera, pokušaćemo da Vam pojednostavimo kupovinu. Prvo što treba da odlučite je da li ćete kupiti mašinicu koja radi na struju ili na baterije. Prednost onih na struju je to što im je radno vreme bukvalno neograničeno. Zbog toga su one prvi izbor za frizerske salone. Mašinice za šišanje na baterije su više za kućnu upotrebu jer se ne koriste toliko često, kao u salonima, pa ograničenje zbog trajanja baterije nije toliko bitno. Prednost upotrebe mašinica na baterije je u tome što nema kabla koji se uvija oko ruke ili tela i smeta tokom šišanja. Potrebno je samo, s vremena na vreme, napuniti je.

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju jeste materijal od kojeg je napravljeno sečivo. Najčešće se mogu naći one sa sečivom od nerđajućeg sečiva, ali se sve češće viđaju  i one sa sečivom od keramike ili titanijuma. 

Veći broj nastavaka za mašinicu omogućava pravljenje frizura različitih dužina.  Za proveru svih aktuelnih ponuda mašinica na našem tržištu predlažemo vam da koristite sajt ePonuda.