Categories
Zdravlje

Koliko brzo rastu bebe?

Za svakog roditelja pitanje rasta i razvoja njihove bebe verovatno je jedna od najvažnijih tema, naročito u prvih godinu dana od rođenja deteta. Da li beba  normalno raste, šta je uopšte normalan tempo, da li se beba pravilno razvija? Ovo su pitanja koja prolaze kroz glavu svih novopečenih roditelja, pa se često  kupuju i vage za bebe koje olakšavaju praćenje napretka deteta i kod kuće.

Međutim, činjenica je da je svaka beba priča za sebe, pa tako i razvoj i rast mogu zavisiti od brojnih faktora. Kod zdravih beba važan je stabilan kontinuitet rasta, a sama visina i težina razlikuju se od deteta do deteta.

Koliko su bebe teške na rođenju?

Težina bebe na rođenju može zavisiti od mnogo toga, a ono što je važno napomenuti jeste to da ta težina nikako ne diktira dalji tempo kojim će beba rasti i razvijati se. 

Sa druge strane, raspon između minimalne i maksimalne težine koja je za novorođenče uobičajena veoma je velik, što je, kao što smo već rekli, posledica brojnih faktora.

Takođe, u prvim danima života, beba izbacuje i prvu stolicu – mekonijum, što uzrokuje fiziološki gubitak težine, pa tako bebe iz porodilišta izlaze sa težinom koja je 5-7% manja od one koja je izmerena odmah po rođenju.

Kojim tempom bebe uobičajeno rastu?

Napredovanje bebe pedijatar prati pomoću grafikona rasta koji uzima u obzir obim glave u odnosu na uzrast, kao i težinu u odnosu na visinu bebe.

U prvih šest meseci života beba dobija, u proseku, od 140 do 200g nedeljno, a raste između 1,5 i 2 cm mesečno. Otprilike oko 5. meseca je očekivano da beba udvostruči težinu koju je imala na rođenju.

Od 6. do 12. meseca rast se polako usporava i beba, u proseku, raste oko 1 cm mesečno, a na težini dobija oko 85 – 140g na nedeljnom nivou. Očekivano je da beba do svog prvog rođendana utrostruči težinu koju je imala na rođenju. Vaga za merenje bebe veoma je praktično pomagalo ukoliko želite da pratite napredak bebe i u kućnim uslovima i da, s vremena na vreme, i sami proverite težinu bebe.

Koji faktori utiču na težinu bebe?

Za pravilan rast i razvoj, pre svega su važni pravilna ishrana i nega bebe. Drugi značajni faktori su i genetika, pol bebe, pa i to koliko je beba aktivna. Takođe, od uticaja mogu biti i eventualne bolesti koje je beba preležala u prvim nedeljama ili mesecima života.

Što se genetike tiče, ona je svakako jedan od važnijih faktora – bebe nasleđuju gene od svojih roditelja, pa je tako očekivano da telesne karakteristike deteta budu slične onima koje poseduju roditelji.

Pol bebe je takođe važan – dečaci i devojčice dobijaju na težini na različit način i različitim tempom. Upravo zbog toga se i razlikuju tabele rasta za dečake i devojčice pomoću kojih se prati napredak deteta.

Ipak, svako dete raste i razvija se svojim tempom, u skladu sa svojim individualnim karakteristikama. Važno je, naravno, pratiti tempo razvoja pomoću određenih parametara za rast i dobijanje na težini i voditi dete na redovne preglede kod pedijatra, ali je svakako nepotrebno pribegavati svakodnevnom merenju bebe i preteranoj brizi.