Categories
Ljubimci

Kako rashladiti psa tokom leta?

Ukoliko ste vlasnik psa na pojedine stvari morate obratiti pažnju pogotovu leti. Vrućine mogu biti neprijatne kako za nas ljude tako i za naše četvoronožne prijatelje. Kada su psi u pitanju vrućine umeju nositi sa sobom određen rizik zato je jako bitno pridržavati se određenih pravila i time sačuvati naše ljubimce. 

Tokom leta i generalno vrelih dana pripazite na to da vaš pas uvek ima da se skloni negde. Kućicu za pse je lepo imati ali tokom leta toplota ume da se zadrži u kućici pa u tom slučaju ni kućice nisu najsjajnije rešenje. Kada su temperature baš visoke vašeg psa možete rashladiti tako što ćete iskoristiti neki bazen od dece koji imate a koji više ne koristite i okupati svog psa. Ono što nikada ne treba raditi jeste da ne ostavljate svog psa u automobilu leti jer temperature umeju da se popunu i do 50 stepeni u svega nekoliko minuta. Vodite računa da vaš pas uvek ima svežu vodu. Šetnje su obavezne ali tek kada osveži malo, dakle ili ujutru ili uveče. Leti vaš pas vrlo lako može dobiti opekotine na šapicama ukoliko dopustite da šeta po asfaltu ili pesku dugo pa treba dodatno pripraziti da se ovo ne dogodi. Ono što možda niste znali je da psi sa kraćim njuškama teže podnose leto i vrućine  jer njihovo dahtanje nije efikasno kao kod drugih pasa koje imaju dužu njušku. Psi vole pažnju pa je za njih jedna od bitnijih stvari vaše prisustvo i društvo. Psi generalno za razliku od mačaka traže više pažnje i manje su samostalniji. Tako da ako ste tip koji provodi dosta vremena van kuće razmislite da li ja pas za vas. Kada ste sa psom gledajte da se što više družite sa njim i da to vreme bude kvalitetno provedeno vreme. Psi vole da imaju mesto gde bi se ušuškali iz tog razloga nije loše nabaviti krevet za psa. Pas će se osećati bezbednije i daleko sigurnije kada bude imao svoje mesto gde će moći da se ušuška i dase smesti. Danas možete pronaći veliki izbor kreveta za pse.

Pored kreveta za pse, u bolje opremljenim pet radnjama može se pronaći najrazličitija moguća oprema za pse. Igračke, ogrlice, povodci, samo su deo ogromnog asortimana koje danas možete pronaći u pet radnjama. Ležaljka za psa je stvar koja se danas isto jako često uzima i pokazala se kao dobra. Ono što nikako ne smete da zaboravite jeste vakcinisanje vašeg psa. Imajte u vidu da vaš pas mora biti redovno vakcinisan upravo zbog dužeg boravka napolju i kontakta sa drugim životinjama. Kada ste u šetnji sa psom obratite pažnju da on ne dođe u kontakt sa nekim otrovnim biljkama kao što su određene vrste cveća. Redovno kupanje i češljanje je upravo zbog ovih stvari obavezno. Ako imate bilo kakvu nedoumicu kada je vaš ljubimac u pitanju uvek možete otići kod veterinara i pitati sve ono što vas interesuje. Ako ste na moru sa psom nemojte dozvoliti da pije morsku vodu jer so i ostali minerali mogu naškoditi krznu pa ga iako se pokvasi morskom vodom za svaki slučaj isperite slatkom.