Categories
Zdravlje

Koje greške roditelji prave tokom pojave grčeva kod beba?

Grčevi kod beba su normalna pojava koja se javlja već u prvim sedmicama života i kod neke dece traje samo par nedelja, a kod nekih može trajati mesecima.

Tokom tog perioda beba neobjašnjivo plače, grči se, napinje se, crveni u licu i buni se, da bi ta faza prošla sama od sebe  posle nekog vremena.

Roditelji prvo posete pedijatra, ali kada dobiju njegovo mišljenje, mnogi i dalje ostanu uplašeni i u nedoumici kako da pomognu svom detetu. Tada se najčešće javljaju situacije u kojima roditelji prave greške, a da nisu ni svesni toga jer žele da pronađu lako i brzo rešenje za svoje uplakano dete.

Saznajte više o grčevima kod beba i načinima za njihovo ublažavanje, a mi smo spremili stavke koje će vam pomoći da izbegnete i najčešće greške tokom ovog perioda.

Nervozan roditelj, nervozna beba tokom infantilnih kolika

Iako je period trajanja grčeva kod bebe zamoran i iscrpljujući, najgora situacija je kada roditelj dozvoli da se frustracija i nervoza osete. Iako beba ne zna da govori, ona itekako oseća, pa će na povišene glasove i nervozu reagovati kroz još jači plač koji je teško smiriti.

Naravno da je normalno da roditelji nekada osećaju i umor, frustraciju i teškoće, ali bi trebalo pokušati da te periode ne ispoljavamo pred detetom. Najbolje je dogovoriti se sa  partnerom za zajedničku pomoć i brigu o bebi na smenu pa kada osetite prve znake nervoze uzmete kraći predah i tako se smirite pre nego što vam postane preteško. 

Sve kućne poslove koje možete da podelite i obezbedite pomoć – učinite to, a vi se koncentrišite na brigu o detetu što je velika obaveza naročito tokom perioda kada su grčevi kod beba najintenzivniji.

Kako dete bude starije to je i briga o njegovim potrebama lakša. Ovde saznajte više o grčevima kod beba, i pripremite se psihički na ovaj period. Uvek postoji velika mogućnost da infantilne kolike kratko traju i da ne budu uvek tako jake.

Svi imaju savet za vas!

Puno je ljudi koji novopečenim roditeljima imaju puno saveta da udele, svojih iskustava ili preporuka koje su čuli. Ipak, to ne znači da bi trebalo slepo pratiti sve predloženo dok se ne pronađe najbolja kombinacija za smirivanje deteta, već treba biti obazriv.

Najbolje je za sve nedoumice pitati pedijatra koji će da da najbolje preporuke koje su apsolutno bezbedne za dete.

Predlozi će sadržati laganu masažu bebinog stomačića u pravcu kazaljke na satu, primenu posebnih kapi za grčeve i eventualno bebi termofora koji daju prijatnu temperaturu na stomaku i mogu da pomognu kod smirivanja najtežih kolika.

Spavanje na stomaku je dozvoljeno, kao i nošenje bebe okrenute ka sebi što može da pomogne kod ublažavanja tegoba, ali sa svim drugim preporukama treba ipak biti znatno obazriviji.

Sve drugo što se predlaže treba uzeti sa rezervom i posebnim oprezom. Grejanje peškira za stomak može da bude opasno ako je temperatura previsoka. Isto tako svi neprovereni čajevi i kapi su zabranjene sve dok ih vaš lekar ne odobri jer on prati zdravstveno stanje deteta.

Drugi roditelji tvrde da su njihovi mališani mnogo lakše prošli fazu grčeva kod beba

Osim konstantne brige i umora, kod mnogih roditelja frustraciju prave i tvrdnje drugih roditelja da su njihovi mališani prošli kroz čitavu fazu grčeva mnogo lakše, uz jako malo plača, bez remećenja sna ili dnevne rutine.

Kada god slušali iskustva drugih roditelja znajte da su sva deca različita i da drugačije reaguju na pojedina stanja. Neće ni svaka situacija uvek biti lagodna, ali ni toliko teška. Važno je da se kao roditelji maksimalno zalažete i pružite negu detetu, a faze će biti i proći.

Što se tiče grčeva kod beba, i pedijatri će konstatovati da sve dok beba normalno jede, ima redovan broj stolica i mokri, nema mesta za zabrinutost. Tokom ove prve faze kontrole su česte pa će i lekar pratiti stanje i uvek pitati za ponašanje deteta i reagovanje u različitim situacijama.

Da bi izbegli zablude i poštedeli sebe puno nerviranja, na prvom mestu slušajte dečijeg pedijatra jer su njegove preporuke najmerodavnije za vaše dete.

Važno je biti svestan činjenice da je svako dete drugačije i da ima drugačije potrebe. Čak i kada odgajate decu na isti način svako ima drugačiji način ponašanja i drugačije reaguje na iste situacije pa će i period grčeva biti drugačiji. 

Zbog toga ne treba upoređivati svoje dete sa drugom decom i njihovim ponašanjem. Pokušajte da reagujete što smirenije u periodu plača i na dobrom ste putu da što lakše prođete kroz ovu neprijatnu fazu razvoja deteta.

Dan po dan, sedmica po sedmica i čitav period će biti iza vas. dete će biti veće, počeće da sedi, da se smeje, ali i da jasno negoduje. Kao dlanom o dlan, doći će period rasta zuba, prve reči i prvo „ne“.

Prvih nekoliko godina je ispunjeno smenjivanjem faza u intenzivnom razvoju. Umesto da iščekujete kada će one prestati predlažemo vam da uživate u tom vremenu jer deca brzo odrastu i nauče da brinu o sebi.