Categories
Ljubimci

Oprema za male i velike pse

Psi se oduvek smatraju čovekovim najboljim prijateljem, ali slobodno se može reći i da su zaslužili tu titulu. Veza između čoveka i psa je čvrsta, iskrena i neraskidiva. Psi su beskrajno pomagali ljudima. Učestvovali su u ratovima, lovili, čuvali posede i stoku, veoma su dobri policijski i spasilački članovi tima, pomagali invalidima i verno ostali naši životni saputnici. Za uzvrat su tražili samo pažnju i ljubav. 

Naučnici tvrde da su neki vukovi počeli da prelaze u pse pre više od 100.000 godina, dok neke teorije kažu da su ovi psi (vukovi) počeli da prate ljude u lovu i da je na ovaj način nastala ova veza. Međutim, bez obzira kako je nastala veza psa i čoveka, ona je tokom vremena rasla, jačala i verovatno će vremenom postajati sve jača.

Neophodna oprema

Postoji više faktora koji doprinose sreći i zadovoljstvu vašeg psa. Da bi se vaš pas osećao voljeno, potrebno je da mu obezbedite svu neophodnu opremu. U osnovne stvari spadaju:

Krevet za psa

Vašem krznenom prijatelju je potreban udoban krevet u kom će moći da se ušuška i spava. Posotoji dosta različitih vrsta kreveta za pse i na vama je zadatak da napravite pravi izbor. Da bi napravili dobar izbor, potrbno je da uzmete u obzir veličinu vašeg psa, njegove navike, da li voli da spava sklupčan ili voli da se ispruži celom dužinom. 

Činije za hranu i vodu

Biće vam potrebne zasebne činije za hranu i vodu. Najbolje bi bilo da izaberete one neklizajuće posude kako ne bi morali da pazite da li će vaš pas prosuti hranu i vodu na jastuk za pse. Ukoliko imate velikog psa, bilo bi dobro da mu ove činijice budu malo izdignute od zemllje.

Igračke za pse

Veoma je važno da pas ima dosta igračaka koje će mu skratiti vreme kad vi niste kod kuće. Uz pomoć igračaka možete da dresirate vašeg psa. Igračke za žvakanje pomažu održavanju zuba vašeg ljubimca, a dok ih gricka ujedno vežba vilicu.

Higijena psa

Psima je potrebna svakodnevna nega, naročito ukoliko vaš ljubimac ima dugu dlaku. Četka, šampon, grickalica za nokte, samo su neke od neophodne opreme za vaše pse.

Ogrlica i povodac

Svaki pas treba da ima ogrlicu i povodac. Bilo bi poželjno da na ogrlici bude ugravirano ime vašeg psa i broj telefona ukoliko se vaš pas izgubi. Povodac je neophodan za šetnju, naročito ukoliko imate štene.

Veza koju imate sa svojim psom počinje onog trenutka kad pas uđe u vaš život i od tog trenutna ona samo raste. Najbolji način da vaša veza ojača jeste da provodite dosta vremena sa svojim psom. Još ako u to zajedničko vreme ubacite aktivnosti, igru i učenje komandi, provešćete veoma kvalitetno vreme zajedno.