Categories
automobili

DPF filteri: Šta treba znati i kako ih održavati

Dizel motorni vozila postali su izuzetno popularni zbog svoje ekonomičnosti i duge trajnosti. Međutim, s razvojem ekoloških standarda, potreba za smanjenjem emisija štetnih čestica iz dizel motora postala je imperativ. Upravo iz ovog razloga uvedeni su DPF (Diesel Particulate Filter) filteri. U nastavku ćemo detaljno razmotriti ovu komponentu, njenu ulogu, kao i savete za pravilno održavanje.

Da li ih imaju svi automobili?

DPF filteri su specifični za dizel motore i služe za hvatanje čvrstih čestica iz ispušnih gasova. To znači da benzinski motori ne koriste DPF filtere. Međutim, većina novijih dizel vozila, proizvedenih nakon 2009. godine, kada su uvedeni stroži ekološki standardi, obavezno sadrži DPF filter.

Šta oni znače za okolinu?

DPF filteri su ključna komponenta u borbi protiv zagađenja vazduha. Oni “hvataju” i zadržavaju fine čestice iz ispušnih gasova koje su štetne za ljudsko zdravlje i okolinu.

Smanjenje emisije čestica: DPF filteri efikasno smanjuju emisiju čestica iz dizel motora za čak 85% ili više.

Zaštita javnog zdravlja: Ove čestice mogu uzrokovati respiratorne probleme, pogoršati astmu i druge hronične bolesti.

Doprinos čistijem vazduhu: Pomoću DPF filtera, dizel vozila postaju ekološki prihvatljivija, doprinoseći smanjenju ukupnog zagađenja u urbanim sredinama.

Kako ih održavati?

Pravilno održavanje DPF filtera je ključno za njegovu funkcionalnost i trajnost:

Redovna vožnja na otvorenom putu: Kratke gradske vožnje često ne omogućavaju filteru da se dovoljno zagreje i “sagori” akumulirane čestice. Preporučuje se povremena vožnja na otvorenom putu pri većim obrtajima.

Izbegavajte često vožnje na kratkim relacijama: Ako većinu vremena provodite vozeći na kratkim relacijama, razmislite o redovnom planiranju duže vožnje.

Pratite indikatore na instrument tabli: Većina vozila će upaliti upozoravajuću lampicu ako postoji problem sa DPF filterom. Nikako ne ignorirajte ove indikacije.

Pranje DPF filtera

U nekim slučajevima, DPF filter se može toliko zaprljati da je potrebno profesionalno čišćenje:

Specijalizovani servisi: Nisu svi auto servisi opremljeni za čišćenje DPF filtera, zato potražite one koji imaju potrebnu opremu i iskustvo.

Proces čišćenja: Pranje DPF filtera obično uključuje specijalizovane mašine koje koriste kombinaciju visokog pritiska i hemikalija.

Preventivne mere: Redovnim održavanjem i pridržavanjem gore navedenih saveta možete produžiti vek trajanja svog DPF filtera i smanjiti potrebu za čestim profesionalnim čišćenjima.

DPF filteri kao zaštitnici okoline

Iako DPF filteri zahtevaju određenu pažnju i održavanje, njihova uloga u očuvanju okoline i javnog zdravlja je neosporna. Vozači dizel vozila trebaju biti informisani o važnosti i funkciji ovih filtera, kako bi osigurali njihovu ispravnu funkciju i doprineli čistijem vazduhu u svojim zajednicama.